Forum

Market


On this day

30. July 1608

Den franske soldaten, navigatøren og oppdagelsesreisende Samuel de Champlain og hans eksepdisjon møtte en... Read more ...

Yesterday

29. July 1030

Olav den Hellige falt på Stiklestad


30. July 1608

Samuel de Champlain drepte to irokeserhøvdinger
Den franske soldaten, navigatøren og oppdagelsesreisende Samuel de Champlain og hans eksepdisjon møtte en gruppe irokesere til kamp – sannsynligvis nær Ticonderoga i New York. Indianerstyrken skal ha vært på rundt 200 krigere og da de nærmet seg franskmennene pekte en av guidene hans ut tre av irokeserhøvdingene. de Champlain tok sikte med en arkebus og drepte to av dem med ett skudd, mens en av mennene hans drepte den tredje. Dette førte til at indianerne flyktet. Denne hendelsen satte tonen for det dårlige forholdet mellom irokeserne og franskmennene resten av hundreåret.

Samuel de Champlain hadde også stor innflytelse i åpningen for fransk handel til Nord-Amerika. Det er hans fortjeneste at det finnes fransk-canadiere den dag i dag. Han blir kalt «faren til Ny-Frankrike» fordi han viet sitt liv til å skape et fransk rike i Canada og kalte det Ny-Frankrike.

29. July 1030


Olav den Hellige falt på Stiklestad
Kong Olav Haraldsson falt i slaget på Stiklestad i Verdal. Han ble ett år etter helgenerklært, og slaget representerer idag innføringen av kristendommen til Norge. Beretningene om det store slaget dukker ikke opp i sagaene før på 1200-tallet, og ifølge eldre historienedtegnelser ble kongen drept i et langt mindre oppgjør enn det tradisjonen forteller.

Ved Stiklestad trakk bondehæren det lengste strået, og Olav ble omringet av fienden. Snorre forteller at han ble drept av tre sår; Torstein Knarresmed hogg ham med øks i det venstre beinet over kneet, Tore Hund stakk et spyd i magen hans, og han fikk et hogg i halsen på venstre side med sverd. Snorre forteller at han fikk hogget i låret først, og da kastet han fra seg sverdet. Av disse tre sårene døde kongen.

Det blir som regel oppgitt at Kalv Arnesson var den som hogg kongen på venstre side av halsen, men Snorre Sturlasson oppgir selv tvil om dette. Ved Kalv Arnessons side var det en annen ung mann som også het Kalv, sønn av Arnfinn Armodsson. Snorre sier kun at kongen fikk et hogg av en Kalv, og legger til «Folk er ikke enige om hva det var for en Kalv som gav kongen det såret.»
Chat

Online

1 person online:

  • munnlader

(You must be logged in to the Norwegian forum to chat.)


Featured article

    Reindeer hunter Jo Gjende and his rifles

  • Reindeer hunter Jo Gjende and his rifles

    Norwegian mountain man Jo Tjøstolsson Kleppe (1794–1884), also known as Jo Gjende, was a legendary reindeer hunter. A hermit for the better part of his life, he lived a lonely life in his cabin at Gjendeosen in Jotunheimen (The Home of the Giants) – a mountainous area in southern Norway. He spent his time hunting and reading books by the Age of Enlightenment\'s great philosophers, such as Voltaire and Volney. Known as a character and a crack rifle shot, Jo Gjende supposedly killed between 500 and 600 reindeer.