Forum

Marked


Dagen i dag

4. mai 1808

Etter seieren ved Trangen følte Christian August at han hadde ryggen tilstrekkelig fri til å ta seg av den... Les mer ...

Dagen i går

3. mai 1854

Deler av den bergenske brigade ble sendt til Nord-Norge


4. mai 1808

Norske styrker jager svenskenes 3. brigade
Etter seieren ved Trangen følte Christian August at han hadde ryggen tilstrekkelig fri til å ta seg av den svenske 3. brigade. Den 4. mai ble major Andreas Samuel Krebs med tre kompanier av Jegerkorpset, fire grenaderkompanier, noen skarpskyttere, en divisjon av Akershusiske dragonregiment og noen smaalenske dragoner med dem sendt over Aurskog mot Hemnes for å møte kaptein Daniel Zarbells styrker der.

Samme kveld ble Zarbell og hans skarpskyttere, samt løytnant Hegge med 3. jegerkompani, sendt fram mot de svenske stillingene ved Opsal i Rødenes. Her lå 150 mann fra 1. Södermanlands bataljon bak kraftige forhugninger. Zarbell kom fram klokken fem om morgenen, og gikk på med dødsforakt, men han klarte ikke alene å jage svenskene ut av stillingen. Da kom Major Krebs og hovedstyrken, og jegerne under Hegge og Haxthausen drev svenskene ut. De gikk i ny stilling ved gården Krok lenger øst. Krebs og hans menn fulgte rett etter.

(Fortsetter i morgen).

3. mai 1854


Deler av den bergenske brigade ble sendt til Nord-Norge
De strandebarmske, etneske, ryfylkiske og tysnæsiske kompaniene fra Bergenhussiske Infanteribrigade ble samlet i Bergen for å derfra bli skipet nordover med dampskip til Vardøhus og Tromsø dagen etter. De fire kompaniene var en del av det Søndhordlandske Corps.

Korpset ble sendt nordover for å demme opp for russerne under Krim-krigen som nå raste på andre året. Vestmaktene med Storbritannia og Frankrike begynte å utføre raid inn i det russiskkontrollerte Finland våren 1854, og det var frykt for at konflikten ville spre seg til Norge. Sverige vurderte å invadere Finland i denne perioden, men det ble aldri noe av planene. Norge sendte også to krigsskip, skonnertene Sleipner og Vale, til Nord-Norge. Både skipene og troppene ble sendt hjemover i november 1854.

Hele den bergenske brigaden var oppsatt med kammerladningsgeværer av modellene 1846 og 1849 laget av Crause i Herzberg.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

    (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


    Uthevet artikkel

      Kråkejakt med svartkrutthagle

    • Kråkejakt med svartkrutthagle

      Denne artikkelen tar for seg kråkejakt, vinklet fra en svartkruttjegers perspektiv. Artikkelen viser hvordan du kan bruke lokkeugle og kråke-, ugle og ravnelyder for å lokke til deg kråker. Når kråkene kommer nærme nok er målet å felle dem med en velrettet svartkruttladning.

    Konverteringstønner til perkusjonsrevolver

    Kategori: Håndvåpen
    Publisert: 31. mai 2005 av Øyvind Flatnes.
    Redigert: 16. november 2007.
    Antall visninger: 19131
    Read article in English
    Patrontønne

    Tiden etter den amerikanske borgerkrigen var en brytningstid mellom ny og gammel våpenteknologi. Perkusjonsrevolvere ble laget i tusentall før og under krigen, men munnladningsprinsippet begynte å bli umoderne da de nye metallpatronene ble vanlige like etter krigen.

    Patrontønne Patrontønne

    R&D-tønna.

    Perkusjonsrevolverne kunne derimot lett gjøres om til å kunne bruke de nye patronene. På 1800-tallet var det mange forskjellige metoder for å bygge om perkusjonsrevolvere til patronrevolvere. Med noen varianter kunne du sågar bruke både perkusjonstønna og den nye patrontønna. Mange varianter to utgangspunkt i den gamle tønna, og boret ut et kammer til patronene. I bakkant, der pistongene sitter, ble det laget en anretning for kamring av patronene. R&D-tønnene består av to deler: en gjennomboret sylinder og en bakplate med seks individuelle tennstifter. Tønna må tas ut av revolveren for å lades. Seks patroner slippes ned i sylinderen, og bakplata plasseres over tønna. Deretter settes tønna tilbake på plass i revolveren. Dette kan kanskje høres tungvint ut, men det går langt raskere å lade en slik revolver sammenlignet med en perkusjonsrevolver. Perkusjonsrevolverne kunne lades med papirpatroner, men disse ble lett våte. Dette problemet ble så godt som borte med de nye metallpatronene.

    Patrontønne Patrontønne

    Bakplata med tennstifter.

    I dag har det blitt populært med såkalte konverteringstønner til replikarevolvere. Spesielt har R&D-tønnene blitt populære. Disse er nå tilgjengelige for en rekke forskjellige replikarevolvere. Jeg har anskaffet med en slik til min velbrukte Uberti Remington New Army i kaliber .44. Min tønne er i kaliber .45 Colt (Long Colt). Det finnes også et annet alternativ som kalles Kirsk Konverter. Disse tønnene tar bare fem skudd, men har i tillegg ladeport, slik at du slipper å fjerne tønna hver gang du skal lade. Kirst er noe mer avansert enn R&D, og er derfor også noe dyrere.

    Patrontønne Patrontønne

    Rundkuler fungerer godt i patrontønna.

    Det lille jeg har prøvd til nå viser at presisjonen i konverteringstønna ikke ligger mye tilbake for perkusjonstønna. Best resultat har jeg fått med rundkuler, men den går også brukbart med Lees .456" spisskule for perkusjonsrevolver, sizet ned til .454". Det kan også brukes svakt ladet røyksvak ammunisjon i tønnene. Jeg har ikke prøvd røyksvakt krutt i min revolver, og har ingen interesse av å prøve det heller. Jeg antar at det er en viss fare forbundet med røyksvakt krutt i en revolver som opprinnelig kun er beregnet for svartkrutt, og dessuten kan den lett bli slarkete.

    Patrontønne Patrontønne

    .45 Colt-patroner, ladet med spisskuler og rundkuler.

    Konverteringstønnene er tillatt brukt i patronrevolverklassen i konkurranser i regi av Norsk svartkruttunion. Det er faktisk en del skyttere som bruker slike tønner, og med godt resultat. Mange lader patronene med rundkuler, og har til og med fett foran kammermunningen for å gjøre ladningen mest mulig lik den som de bruker i perkusjonsrevolveren. Med en slik tønne trenger du med andre ord ikke en egen patronrevolver for å kunne konkurrere i patronrevolverklassen.

    R&D-tønnene fåes til disse perkusjonsrevolverne

    Kaliber .44
    • Pietta Remington New Army
    • Pietta 1860 Army Colt
    • Uberti Remington New Army
    • Uberti Dragoon Colt
    • Uberti 1860 Army Colt
    • Ruger Old Army
    Kaliber 36:
    • Pietta Remington New Model Navy
    • Pietta 1851 Navy Colt
    • Pietta 1861 Navy Colt
    • Uberti Remington New Model Navy
    • Uberti 1851 Navy Colt
    • Uberti 1861 Navy Colt
    • Uberti Colt 1862 Police
    Kaliber 31:
    • Pietta 1863 Pocket Remington

    Filmen under viser min konverteringstønne i aksjon.