Forum

Marked


Dagen i dag

18. april 1847

Slaget ved Cerro Gordo ble utkjempet under den mexicansk-amerikanske krig. Amerikanske tropper under Winfield... Les mer ...

Dagen i går

17. april 1875

Kronemynten ble innført i Norge


18. april 1847

Amerikanerne seiret i slaget ved Cerro Gordo
Slaget ved Cerro Gordo ble utkjempet under den mexicansk-amerikanske krig. Amerikanske tropper under Winfield Scott angrep den tallmessig overlegne mexicanske hæren under Santa Anna i flanken og fordrev den fra en sterk forsvarsstilling. Amerikanske styrker hadde kort tid i forveien erobret havnen i Veracruz og var nå på vei mot Mexico City.

General Antonio López de Santa Anna, som var øverstkommanderende for de mexikanske troppene i området, blokkerete general Scotts fremmarsj ved Cerro Gordo med flere enn 12 000 soldater i en befestet kløft. I hans hær var restene av Nordhæren på 5 650 mann, mens resten var forsterkninger fra hovedstaden.

Robert E. Lee, som var kaptein i det amerikanske ingeniørkorpset, oppdaget at en fjellsti førte rundt Santa Annas stilling. Scott manøvrerte hurtig hovedstyrken inn på denne stien og rammet mexicanerne i flanken. En hurtig kamp fulgte, og Santa Annas hær ble drevet på flukt.

Mexicanerne mistet 1 000 drepte og sårede, mens ytterligere 3 000 ble tatt til fange. Amerikanerne hadde 64 døde og 353 sårede. General Santa Anna blev overrasket av Illinois 4. frivillige infanteriregiment og måtte flykte til hest uten sitt kunstige ben. Benet står nå utstilt på et museum i Illinois.

17. april 1875


Kronemynten ble innført i Norge
Kronen overtok som mynt i Norge, og erstattet dermed speciedaleren og skillingen. Speciedaleren ble innført i 1560 og ble hovedmynten i det norske myntsystemet i 1816. Speciedalerens verdi var 120 skilling (5 ort à 24 skilling). Ved overgangen til kronemynt ble det bestemt at 1 speciedaler skulle tilsvare 4 kroner.

Etter dagens pengeverdi (korrigert for konsumprisindeksen) tilsvarer verdien av en speciedaler fra 1875 ca. 195,- kroner. Det betyr at et for eksempel et skytterlagsgevær Modell 1860 som kostet 12 speciedaler og 90 skilling i 1860-årene kostet omtrent 2500 kroner i dagens verdi. Men likevel blir ikke denne omregningen nødvendigvis riktig, for forskjellige varer kan ha hatt forskjellig prisutvikling.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

    (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


    Uthevet artikkel

      Papirviklede kuler

    • Papirviklede kuler

      I dag er det bare de ivrigste entusiastene som bruker papirviklede kuler, men da metallpatronene for alvor begynte å bli utbredt på 1870- og -80-tallet var papirviklede kuler langt vanligere enn kuler med smøreriller. Enkelt forklart er en papirviklet kule omsluttet av et stykke papir rundt kulas bæreflate. Selve kula har glatte sider uten riller. Denne artikkelen viser hvordan du kan lage dine egne papirviklede kuler...

    Å skyte jula inn

    Publisert: 15. desember 2008 av Øyvind Flatnes.
    Antall visninger: 6084

    Så var det snart tid for å skyte jula inn igjen. I gamle dager var det vanlig å skyte jula inn med tre drabelige børseskudd, ett ved huset, ett ved fjøset og ett ved stallen. Noen skjøt bare ett skudd, men det måtte aldri forekomme at en kun skjøt to skudd. Det betydde ulykke.

    Skuddene ble ofte besvart fra nabogårdene. Dersom det var slik at alle ville være den som skjøt det siste skuddet, kunne de holde på i det uendelige, for ingen ville gi seg før kruttet tok slutt. I dag ville selvfølgelig ingen finne på å sløse med dyrbart svartkrutt på på en slik skjødesløs måte.

    Noen skjøt for å skremme tusser og troll, andre for å innvie til fest. Etter at jula var skutt inn skulle det være stillhet, og ingen måtte bryte julefreden. Dette er en tradisjon jeg oppfordrer alle til å starte med igjen. Det er kanskje ikke det lureste du gjør dersom du bor midt i byen, men for oss som oppholder oss på et passe øde sted på julaften bør det kunne være mulig å få fyrt av noen skudd. Selvfølgelig med ekte krutt!

    Med dette vil jeg ønske alle svartkruttfolk en riktig god jul og et godt nytt svartkruttår!