Forum

Marked


Dagen i dag

5. mai 1808

Svenskene hadde en tilsynelatende sterk stilling etter kampene dagen i forveien, særlig på grunn av en elv... Les mer ...

Dagen i går

4. mai 1808

Norske styrker jager svenskenes 3. brigade


5. mai 1808

Den norske kampen mot svenskenes 3. brigade fortsatte
Svenskene hadde en tilsynelatende sterk stilling etter kampene dagen i forveien, særlig på grunn av en elv som syntes umulig å komme over. Men ved kaptein Butenschøns kompani var det en jeger ved navn Lars Opsal, som var født og oppvokst her. Han visste om et sted der det gikk an å komme over. Lars gikk foran, og Butenschøn og kompaniet etter, de kom over og gikk mot svenskenes høyre flanke. Dette tok litt tid, og Krebs ble utålmodig og gikk ut på veien for å se etter dem. Da begynte svenske kuler å suse rundt majoren. Han brølte da over til svenskene: «Skyter så mange på bare én mann, da?» Svenskene stoppet ilden.

Resten av jegerne hadde nå kommet seg over elva, og svenskene som nå var truet fra to kanter rømte Krok og gikk i ny stilling med forhugninger ved Jåvall, omtrent en kilometer lenger sørvest. Krebs og hans menn fulgte. De ble først avvist av svenskene, men gikk på i et nytt stormangrep og tok stillingen. Svenskene prøvde så å sette seg fast ved Åseby, bare for å bli kastet ut nok en gang. Det samme fortsatte til de kom til Slupstad, omtrent 5 km fra Ørje. Der fikk svenskene forsterkninger og satt en stund før Krebs fikk kastet dem ut herfra også. Neste stopp var helt nede ved Askerud, bare en drøy kilometer nord for Ørje. Men her var de norske soldatene så utkjørt at Krebs måtte la dem få hvile.

Om morgenen 6. mai kom det beskjed fra Christian August om at Krebs skulle trekke seg tilbake. Det skjedde i stillhet. Ingen svensker fulgte etter.

4. mai 1808


Norske styrker jager svenskenes 3. brigade
Etter seieren ved Trangen følte Christian August at han hadde ryggen tilstrekkelig fri til å ta seg av den svenske 3. brigade. Den 4. mai ble major Andreas Samuel Krebs med tre kompanier av Jegerkorpset, fire grenaderkompanier, noen skarpskyttere, en divisjon av Akershusiske dragonregiment og noen smaalenske dragoner med dem sendt over Aurskog mot Hemnes for å møte kaptein Daniel Zarbells styrker der.

Samme kveld ble Zarbell og hans skarpskyttere, samt løytnant Hegge med 3. jegerkompani, sendt fram mot de svenske stillingene ved Opsal i Rødenes. Her lå 150 mann fra 1. Södermanlands bataljon bak kraftige forhugninger. Zarbell kom fram klokken fem om morgenen, og gikk på med dødsforakt, men han klarte ikke alene å jage svenskene ut av stillingen. Da kom Major Krebs og hovedstyrken, og jegerne under Hegge og Haxthausen drev svenskene ut. De gikk i ny stilling ved gården Krok lenger øst. Krebs og hans menn fulgte rett etter.

(Fortsetter i morgen).


Chat

Offline

Ingen påloggede.

    (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


    Uthevet artikkel

      Noen tanker om valg av løp

    • Noen tanker om valg av løp

      Før du anskaffer deg et riflet svartkruttvåpen er det lurt å tenke på hva du skal bruke den til, og hva slags kuletype du ønsker å skyte. Ikke alle typer løp fungerer like bra med alle kuler. Det er en generell regel at slakke riflestigninger og dyp rifling er best for rundkuler, mens noe grunnere rifling og rask riflestigning ofte fungerer best med langkuler. Denne artikkelen forsøker å hjelpe deg med hva slags løp du bør velge.

    Om svartkrutt.net

    Antall visninger: 244200

    Øyvind Flatnes Svartkrutt.net eies og driftes meg, som for øvrig heter Øyvind Flatnes. Nettstedet ble startet i februar/mars 2000, og formålet var å gi svartkruttskyttere og historisk våpeninteresserte et tilbud på norsk. Siden den gang har det blitt publisert en rekke artikler om våpenhistorie og svartkruttskyting på svartkrutt.net. Jeg er også forfatter av boka Vakre våpen - svart krutt: Svartkruttvåpen i krig, jakt og konkurranse som kom ut i mars 2005 og From Musket to Metallic Cartridge: A Practical History of Black Powder Firearms som kom ut på engelsk i 2013. Sammenlignet med nettstedet er bøkene mer detaljerte og grundige, og de anbefales dersom du ønsker å lære mer om svartkruttskyting. From Musket to Metallic Cartridge kan enten kjøpes i bokhandelen eller via svartkrutt.net, mens Vakre våpen er utsolgt fra forlaget.

    På svartkrutt.net kan du lese mine artikler om svartkruttskyting, delta på diskusjonsforumet, eller finne interessante svartkrutt- og antikke våpen på markedet. Diskusjonsforumet har også etterhvert blitt et verdifullt arkiv med mye interessant stoff fra bidragsyterne.

    Om Øyvind Flatnes

    Født: 1978 i Sveio i Hordaland.
    Bosted: Bergen.
    Utdanning:
    • 1994-1997: Skeisvang videregående skole i Haugesund, allmenn studieretning.
    • 1997-1998: Geværlagfører i kystartilleriet.
    • 2000-2003: Bachelor i kultur- og samfunnsvitenskap fra Universitet i Bergen (UiB) med medievitenskap og historie som fag.
    • 2003-2005: Master i historie fra UiB. Spesialisering i middelaldersk militærhistorie.
    Arbeid: Jobber til daglig i It's Learning som skribent..

    Publikasjoner av Øyvind Flatnes

    From Musket to Metallic Cartridge Vakre våpen svart krutt Våpenjournalen

    Fra venstre: Bøkene «From Musket to Metallic Cartridge» og «Vakre våpen – svart krutt» og diverse artikler fra bl.a. Våpenjournalen, Muskedunderen, Krudtslam og Krutkorn.

    Bestill From Musket to Metallic Cartridge: A Practical History of Black Powder Firearms!

    Vakre våpen er utsolgt fra forlaget, men du finner den på biblioteket. eller søk etter boka her. Klikk Fjernlån og deretter Velg bibliotek for en oversikt over bibliotekene som har den inne.

    Muskedunderen

    I perioden 2003 til 2007 og 2011 til 2013 var jeg redaktør for Muskedunderen, medlemsbladet til Norsk svartkruttunion. Under er noen av forsidene fra min redaktørtid.

    MD nr. 4 2006 MD nr. 3 2005 MD nr. 2 2005 MD nr. 1 2005 MD nr. 4 2005 MD nr. 3 2005