Forum

Marked


Dagen i dag

18. mars 1848

Den tyske revolusjonen i 1848 kom som en ettervirkning av den franske februarrevolusjonen som hadde funnet... Les mer ...

Dagen i går

17. mars 1875

Bajonett eller ikke til Krag-Petersson-geværene?


18. mars 1848

Den tyske revolusjon
Den tyske revolusjonen i 1848 kom som en ettervirkning av den franske februarrevolusjonen som hadde funnet sted 22. februar 1848. Som under den franske julirevolusjonen i 1830 spredde også denne seg hurtig til Tyskland. I begynnelsen av mars gikk det en protestbølge Tyskland, hvor folk fra alle delstater krevde politiske endringer. De første byene med oppstander var Mannheim og Heidelberg. I Baden tvang de revolusjonære storhertugen å endre det politiske systemet etter store demonstrasjoner i hovedstaden Karlsruhe.

I Østerrike måtte Clemens von Metternich gå av 13. mars og flykte til England. Den østerrikske keiseren måtte innføre pressefrihet etter å ha måtte sette inn soldater for å stoppe en stor demonstrasjon. Samtidig måtte han love å innkalle en grunnlovsforsamling.

Mot slutten av 1848 hadde prøyssiske aristokrater, deriblant Otto von Bismarck, og generaler tatt tilbake makten i Berlin. De hadde ikke blitt slått permanent under hendelsene i mars, de hadde bare trukket seg tilbake midlertidig. General Friedrich von Wrangel ledet troppene som gjenvant Berlin for de gamle makthaverne, og kong Fredrik Wilhelm 4. gikk umiddelbart over til de gamle kreftene.

I løpet av november fjernet kongen det nye prøyssiske parlamentet og la frem en egen konstitusjon, som var basert på arbeidet til folkeforsamlingen, men som fortsatt holdt kongen som den øverste autoritet.

17. mars 1875


Bajonett eller ikke til Krag-Petersson-geværene?
Marinekommandoen forlangte på vegne av Marine- og postdepartementet en erklæring fra Marinens artilleri- og fortifikasjonskommisjons i spørsmålet om bajonetter til Krag-Petersson-geværene. De nye magasingeværene var på dette tidspunktet under utarbeidelse, og spørsmålet var om geværene skulle utstyres med bajonetter. Dersom kommisjonen anbefalte bajonetter, ville departementet også vite om en døllebajonett eller sabelbajonett var mest hensiktsmessig.

Kommisjonen må ha sett nødvendigheten av bajonett på Krag-Petersson-geværene, for geværene ble levert med en sabelbajonett, som bortsett fra et lengre og bredere bajonettklakkspor, var identisk med sabelbajonetten av modell 1860.


Chat

Online

1 bruker pålogget:

 • gianluca1962

(Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


Uthevet artikkel

  4 linjers kammerlader

 • 4 linjers kammerlader

  I 1860 ble den 18 lødige kammerladeren forbedret, og det resulterte i en lettere og smekrere kammerlader. Den nye kammerladeren hadde 4 linjers kaliber, og ble approbert i 1860. Fra 1867 ble de omgjort til å skyte metallpatron. Les historien om M/1860-kammerladerne her.

Kontakt

Publisert: 6. april 2008 av Øyvind Flatnes.
Antall visninger: 30478

Dersom du har spørsmål, kommentarer eller forslag kan du bruke kontaktskjemaet nedenfor. Husk å skrive din egen e-postadresse i «E-post»-feltet dersom du vil ha svar! Husk også å skrive den riktig. Det er kjedelig å skrive et langt svar, for så å finne ut at e-postadressen er skrevet feil.

Jeg får svært mange henvendelser gjennom denne siden, og derfor vil jeg oppfordre dere til å bruke diskusjonsforumet, lenkene, og artiklene før dere meg spørsmål. Det er mange spørsmål som går igjen, og de fleste av svarene finner dere på forumet og artiklene.

På grunn av mengden med henvendelser så kan det også ta litt tid før jeg får tid å svare. Jeg prøver å svare så raskt som mulig.

Jeg svarer ikke på spørsmål om følgende:

 • Verdivurdering av våpen (bruk forumet).
 • Pyrodex (svartkrutterstatninger er et ikke-tema på disse sidene, og jeg har ingen erfaring med dette stoffet).
 • Moderne våpen (Jeg kan rett og slett lite om moderne våpen, det vil si våpen med modellår etter 1890).
 • Spørsmål relatert til Norsk svartkruttunion.

Spørsmål som det er mest hensiktsmessig å stille på forumet:

 • Identifisering av våpen. Bruk heller forumet. Last opp bilder og gi informasjon om stempler og merkinger). Det holder ikke å si: «Jeg har et gammelt våpen. Hva kan det være verdt?». Oppgi all den informasjonen du sitter på.
 • Hvilket våpen bør jeg kjøpe? Bruk forumet. På forumet får du flere forskjellige meninger, ikke bare min.
 • Spørsmål om hvor du får kjøpt det og det. Bruk lenkesamlingen eller forumet.
 • Spørsmål som omhandler lover og regler. Bruk forumet.

Kontaktskjema

Navn:

* Må fylles ut

E-post:

* Må fylles ut

Emne:

* Må fylles ut

Melding:

Kode

Image verification
Gjenta * Gjenta koden over
 

E-post