Forum

Marked


Dagen i dag

20. februar 1163

Slaget på Re 1163 er det første av to slag på Re i Ramnes i Vestfold i borgerkrigstiden. Slaget sto mellom... Les mer ...

Dagen i går

19. februar 197

Slaget ved Lugdunum


20. februar 1163

Slaget på Re
Slaget på Re 1163 er det første av to slag på Re i Ramnes i Vestfold i borgerkrigstiden. Slaget sto mellom tilhengerne av kongsemnet Håkon Herdebrei som ble ledet av jarlen Sigurd fra Rør, og de norske lendmennene som ble ledet av Erling Skakke.

Herdebrei-partiet fremsto som opprørerne, og ble i løpet av slaget beseiret og deres hærfører Sigurd jarl falt. Etter nederlaget ble opprørsflokken utslettet av Erling Skakkes menn.

Tronkreveren Sigurd Markusfostre flyktet etter nederlaget til Nidaros. Han ble senere fanget utenfor Bergen og halshogd i Gravdal 29. september 1163.

Det andre slaget på Re sto i januar 1177 mellom birkebeinerne og Magnus Erlingsson.

19. februar 197


Slaget ved Lugdunum
Slaget ved Lugdunum ved dagens Lyon i Frankrike ble utkjempet mellom to gigantiske romerske hærstyrker under henholdsvis keiser Septimius Severus og tronraneren Clodius Albinus.

Slaget sies å være det største og blodigste av alle kampene mellom romerske styrker. Historikeren Cassius Dio indikerer at mellom 300 000 og 150 000 mann deltok i slaget. Severus støttet seg på styrker fra de romerske provinsene Pannonia, Illyricum, Moesia og Dacia, mens Clodius' styrker hovedsakelig kom fra Britannia og Hispania.

Selv om hærene omtrent var jevnbyrdige var det keiser Severus som etter to dagers kamp kunne stå igjen som seierherre. Det var sannsynligvis kavaleriet hans som gjorde utslaget. Severus' seier konsoliderte keiserens makt over hele det romerske imperiet.

Clodius Albinus ble drept etter han flyktet inn til Lugdunum der han enten begikk selvmord eller ble drept. Liket ble halshogd og den triumferende Severus red over det nakne og hodeløse liket foran troppene sine.


Chat

Online

1 bruker pålogget:

 • gianluca1962

(Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


Uthevet artikkel

  Hvordan kvesse flinten på en flintlås?

 • Hvordan kvesse flinten på en flintlås?

  En flintstein kan brukes lenge dersom du vet hvordan du skal kvesse den. Flintsteinen har vært brukt i titusenvis av år, og det er ganske enkelt å gjøre en sløv flint skarp igjen. Av redskaper trenger du bare en fil og en spiker. Hvordan du gjør det får du vite i denne artikkelen.

Kontakt

Publisert: 6. april 2008 av Øyvind Flatnes.
Antall visninger: 25452

Dersom du har spørsmål, kommentarer eller forslag kan du bruke kontaktskjemaet nedenfor. Husk å skrive din egen e-postadresse i «E-post»-feltet dersom du vil ha svar! Husk også å skrive den riktig. Det er kjedelig å skrive et langt svar, for så å finne ut at e-postadressen er skrevet feil.

Jeg får svært mange henvendelser gjennom denne siden, og derfor vil jeg oppfordre dere til å bruke diskusjonsforumet, lenkene, og artiklene før dere meg spørsmål. Det er mange spørsmål som går igjen, og de fleste av svarene finner dere på forumet og artiklene.

På grunn av mengden med henvendelser så kan det også ta litt tid før jeg får tid å svare. Jeg prøver å svare så raskt som mulig.

Jeg svarer ikke på spørsmål om følgende:

 • Verdivurdering av våpen (bruk forumet).
 • Pyrodex (svartkrutterstatninger er et ikke-tema på disse sidene, og jeg har ingen erfaring med dette stoffet).
 • Moderne våpen (Jeg kan rett og slett lite om moderne våpen, det vil si våpen med modellår etter 1890).
 • Spørsmål relatert til Norsk svartkruttunion.

Spørsmål som det er mest hensiktsmessig å stille på forumet:

 • Identifisering av våpen. Bruk heller forumet. Last opp bilder og gi informasjon om stempler og merkinger). Det holder ikke å si: «Jeg har et gammelt våpen. Hva kan det være verdt?». Oppgi all den informasjonen du sitter på.
 • Hvilket våpen bør jeg kjøpe? Bruk forumet. På forumet får du flere forskjellige meninger, ikke bare min.
 • Spørsmål om hvor du får kjøpt det og det. Bruk lenkesamlingen eller forumet.
 • Spørsmål som omhandler lover og regler. Bruk forumet.

Kontaktskjema

Navn:

* Må fylles ut

E-post:

* Må fylles ut

Emne:

* Må fylles ut

Melding:

Kode

Image verification
Gjenta * Gjenta koden over
 

E-post