Forum

Marked


Dagen i dag

22. oktober 1836

Sam Houston ble innsatt som Republikken Texas' første president. Houston satt til desember 1838 før han ble... Les mer ...

Dagen i går

21. oktober 1805

Slaget ved Trafalgar


22. oktober 1836

Texas' første president
Sam Houston ble innsatt som Republikken Texas' første president. Houston satt til desember 1838 før han ble valgt til president for andre gang i 1841. Han hadde presidentembedet frem til 1844. Etter at Texas ble en av USAs delstater i 1845, ble han valgt inn i senatet der han tilbrakte tretten år frem til 1859.

Houston var sentral i revolusjonen i Texas og den påfølgende krigen mot Mexico i 1836. Etter det blodige nederlaget i slaget ved Alamo var han sentral i det påfølgende slaget ved San Jacinto der mexicanernes general Antonio López de Santa Anna ble tatt til fange og tvunget til å erklære Texas for uavhengig.

21. oktober 1805


Slaget ved Trafalgar
En britisk flåte under viseadmiral Lord Nelson nedkjempet en sammensatt fransk og spansk armada ved Trafalgar utenfor kysten av Spania. Slaget ved Trafalgar og den franske admiral Villeneuves nederlag førte til at Napoleons flåte aldri ble bygget opp igjen. Britenes marine kunne dermed dominere verdenshavene de neste 100 årene.

1854:
Overklassekvinnen Florence Nightingale og 38 sykepleiere ble sendt til Krim-krigen for å ta seg av sårede engelske soldater.

Myten skal ha det til at hun som en mild engel med lampe i hånden vandret gjennom de dystre sykehusstuene i Üsküdar og hvisket trøstende ord til sårede og syke engelske soldater.

Men virkeligheten gir et annet bilde av Nightingale. Hun var ikke den ømme og milde, men en bestemt og autoritær administrator og organisator. Hun ville ha plan og orden på hospitalene og begrunnet hvor viktig det var med hygieniske tiltak som ordentlige latriner og sanitære anlegg, diettkjøkkener, rent sengetøy og vinduer som kunne åpnes og slippe inn frisk luft.


Chat

Online

1 bruker pålogget:

 • 35 VRM

(Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


Uthevet artikkel

  Lading av svartkruttpatroner – Del 2: Lading

 • Lading av svartkruttpatroner – Del 2: Lading

  Denne delen tar for seg selve ladingen av svartkruttpatronene. Før du begynner, så husk på at desto mer nøyaktig og konsekvent du er i det du foretar deg, desto bedre og mer presis blir ammunisjonen din. Det er en forutsetning at du har lest del 2 for å forstå hele sammenhengen.

Kontakt

Publisert: 6. april 2008 av Øyvind Flatnes.
Antall visninger: 28690

Dersom du har spørsmål, kommentarer eller forslag kan du bruke kontaktskjemaet nedenfor. Husk å skrive din egen e-postadresse i «E-post»-feltet dersom du vil ha svar! Husk også å skrive den riktig. Det er kjedelig å skrive et langt svar, for så å finne ut at e-postadressen er skrevet feil.

Jeg får svært mange henvendelser gjennom denne siden, og derfor vil jeg oppfordre dere til å bruke diskusjonsforumet, lenkene, og artiklene før dere meg spørsmål. Det er mange spørsmål som går igjen, og de fleste av svarene finner dere på forumet og artiklene.

På grunn av mengden med henvendelser så kan det også ta litt tid før jeg får tid å svare. Jeg prøver å svare så raskt som mulig.

Jeg svarer ikke på spørsmål om følgende:

 • Verdivurdering av våpen (bruk forumet).
 • Pyrodex (svartkrutterstatninger er et ikke-tema på disse sidene, og jeg har ingen erfaring med dette stoffet).
 • Moderne våpen (Jeg kan rett og slett lite om moderne våpen, det vil si våpen med modellår etter 1890).
 • Spørsmål relatert til Norsk svartkruttunion.

Spørsmål som det er mest hensiktsmessig å stille på forumet:

 • Identifisering av våpen. Bruk heller forumet. Last opp bilder og gi informasjon om stempler og merkinger). Det holder ikke å si: «Jeg har et gammelt våpen. Hva kan det være verdt?». Oppgi all den informasjonen du sitter på.
 • Hvilket våpen bør jeg kjøpe? Bruk forumet. På forumet får du flere forskjellige meninger, ikke bare min.
 • Spørsmål om hvor du får kjøpt det og det. Bruk lenkesamlingen eller forumet.
 • Spørsmål som omhandler lover og regler. Bruk forumet.

Kontaktskjema

Navn:

* Må fylles ut

E-post:

* Må fylles ut

Emne:

* Må fylles ut

Melding:

Kode

Image verification
Gjenta * Gjenta koden over
 

E-post