Forum

Marked


Dagen i dag

6. mai 1877

Sioux-høvdingen Crazy Horse overga seg til den amerikanske hæren ved Fort Robinson i Nebraska. Han var... Les mer ...

Dagen i går

5. mai 1808

Den norske kampen mot svenskenes 3. brigade fortsatte


6. mai 1877

Crazy Horse overga seg
Sioux-høvdingen Crazy Horse overga seg til den amerikanske hæren ved Fort Robinson i Nebraska. Han var blant annet en av lederne i slaget ved Little Bighorn den 25. juni 1876, da en koalisjon av sioux-, cheyenne- og arapaho-indianere slo oberstløytnant George Armstrong Custer og det 7. kavaleriregiment. Siden slaget hadde han og hans stammefrender blitt kjeppjaget av U.S. Army.

Crazy Horse ble drept av hæren den 5. september samme år. Omstendighetene rundt drapet er fremdeles omstridt. Vakthavende offiser skal kvelden før drapet ha gitt beskjed til vaktsoldatene om at han ikke ville se Crazy Horse i live neste morgen. Høvdingen ble deretter samme natt stukket ned med en bajonett og drept etter et framprovosert fluktforsøk.

5. mai 1808


Den norske kampen mot svenskenes 3. brigade fortsatte
Svenskene hadde en tilsynelatende sterk stilling etter kampene dagen i forveien, særlig på grunn av en elv som syntes umulig å komme over. Men ved kaptein Butenschøns kompani var det en jeger ved navn Lars Opsal, som var født og oppvokst her. Han visste om et sted der det gikk an å komme over. Lars gikk foran, og Butenschøn og kompaniet etter, de kom over og gikk mot svenskenes høyre flanke. Dette tok litt tid, og Krebs ble utålmodig og gikk ut på veien for å se etter dem. Da begynte svenske kuler å suse rundt majoren. Han brølte da over til svenskene: «Skyter så mange på bare én mann, da?» Svenskene stoppet ilden.

Resten av jegerne hadde nå kommet seg over elva, og svenskene som nå var truet fra to kanter rømte Krok og gikk i ny stilling med forhugninger ved Jåvall, omtrent en kilometer lenger sørvest. Krebs og hans menn fulgte. De ble først avvist av svenskene, men gikk på i et nytt stormangrep og tok stillingen. Svenskene prøvde så å sette seg fast ved Åseby, bare for å bli kastet ut nok en gang. Det samme fortsatte til de kom til Slupstad, omtrent 5 km fra Ørje. Der fikk svenskene forsterkninger og satt en stund før Krebs fikk kastet dem ut herfra også. Neste stopp var helt nede ved Askerud, bare en drøy kilometer nord for Ørje. Men her var de norske soldatene så utkjørt at Krebs måtte la dem få hvile.

Om morgenen 6. mai kom det beskjed fra Christian August om at Krebs skulle trekke seg tilbake. Det skjedde i stillhet. Ingen svensker fulgte etter.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

    (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


    Uthevet artikkel

      Kjedeantenning i perkusjonsrevolver

    • Kjedeantenning i perkusjonsrevolver

      Det har nesten vært en uskrevet regel at kjedeantenning i perkusjonsrevolvere blir forårsaket av mangel på kulefett foran kulene. Men er dette egentlig årsaken? Denne artikkelen setter fokus på fenomenet kjedeantenning, og baserer seg på omfattende testing.

    Lag din egen skytereim

    Kategori: Hobbyverksted
    Publisert: 15. september 2005 av Øyvind Flatnes.
    Redigert: 16. november 2007.
    Antall visninger: 20601
    Read article in English

    Reim

    Gamle militærvåpen hadde som regel alltid reimfester, men reimene er som regel alltid fraværende i dag. Du får heller aldri reimer med replikavåpen. Likevel er en skytereim ofte en nødvendighet dersom du skal hevde deg i konkurranser. Å lage en spesialtilpasset reim til din egen muskett eller rifle er ganske enkelt, og her følger en liten bruksanvisning.

    I utgangspunktet trenger du ikke spenner eller andre metallgjenstander. Reima som er avbildet i denne artikkelen er laget for en Enfield riflemuskett, og den er laget over samme lesten som reimene til de gamle norske kammerladerne og Remington roling block-geværene. Reima er basert på en enkel lærreim som er:
    • 3 mm tykk
    • 135 cm lang
    • 30-35 mm bred

    Reima til Enfielden skulle i utgangspunktet være en skytereim og ikke en bærereim, derfor lot jeg den være i overkant lang. Jeg kjøpte lærreima hos en bekjent som er skomaker og den kostet 60 kroner, noe jeg mistenker for å være innkjøpspris. Læret var ufarget, men vil du farge den kan det enkelt gjøres ved hjelp av stoffet som heter «Narvsværte». Dette får du kjøpt i hobbyforretninger og det kommer i et utall forskjellige farger. Jeg valgte mørkebrun til min reim. Dette stoffet kan også brukes til å sette farge på treverk, som for eksempel skjefter.

    Husk at dersom du bestiller en lærreim så må du på forhånd ta mål av reimbøylene på våpenet du skal bruke reima på. Lengden er også noe du bør vurdere nærmere. På min Enfield har reimfestene relativt stor avstand og derfor blir reima lang. På de fleste våpen vil nok reima kunne lages kortere.

    Slik lager du reima

    Reim

    Stanse ut hullene.

    Det første du gjør er å lage de nødvendige hullene i reima. Som nevnt tidligere skal det ikke brukes metallspenner eller lignende, den ferdige reima skal kun bestå av lær. Øverst skal reima ha fire huller. To helt øverst og to nye lenger nedenfor (se bilde). Til dette kan du bruke en hulltang. Jeg kunne ikke for alt i verden finne hulltanga min da jeg skulle lage min siste reim, så i stedet brukte jeg en .22 LR-hylse som jeg brukte på samme måte som en hullpipe.

    Nederst er hullene plassert litt annerledes. Her skal du også ha fire hull, men de skal alle være senterstilt på reima (se bilde).

    Reim Reim Reim

    Malen som du bruker til å lage lærknappen av, og tegning som viser hvordan knappen lages. Til høyre et bilde av en ferdig knapp.

    Det vanskeligste er kanskje å lage «lærknappen» som brukes til å justere lengden på reima med. Denne skjæres ut av en tynnere lærbit som vist på tegningen. Start i den brede enden og rull sammen læret. Når du har rullet opp alt det brede læret lager du et hull med en skarp gjenstand gjennom "rullen" og stikker den tynne enden gjennom. Stram godt opp etterpå. Det er ikke vanskelig, men det krever kanskje litt trening.

    Så må knappen festes nederst på reima der du lagde de fire senterstilte hullene. Pilene på tegningen viser hvordan du skal begynne å træ. Det viktige er å feste enden av lærreima slik at knappen ikke glir ut. Øverst er det enkelt og greit bare en enkelt lærreim som skal feste reima.

    Reim Reim Reim Reim

    Tegningen viser hvordan du skal træ knappen på reima nederst, og lærstumpen som skal være øverst.Bildene viser knappen og lærstumpen ferdig installert.

    Det eneste som gjenstår nå er å lage huller som du kan bruke til å justere reima med. På gamle reimer er det som regel to huller: ett som strammer reima helt opp på geværet og ett som stiller reima som bærereim.

    Skal du bruke reima som skytereim kan du lage huller tilpasset ditt eget behov og skytestilling. Det er bare å lage et senterstilt hull etterfulgt av en flenge i læret som du skjærer ut med en skarp kniv. Flenga er med på å åpne reima slik at du får stukket knappen inn. Slike hull kan du lage flere av, avhengig av hva du skal bruke dem til.

    Reim

    Slik skal hullet som du kan bruke til å justere reima med se ut.

    Montering av reima på våpenet

    Reim Reim Reim Reim Reim Reim Reim

    Bildeserien viser hvordan du monterer reima på geværet. Begynn med å træ den øverste delen av reima gjennom det nederste reimfestet og dra reima gjennom festet til den stopper i lærknappen. Reima skal ha «utsiden» inn mot stokken. Deretter trær du reima gjennom det øverste reimfestet og knytter fast. Til slutt justerer du lengden i hullene du har laget for lærknappen.